04.01.22. До Нового 2022 року:
22.10.2021
До Міжнародного дня шкільних бібліотек.
https://drive.google.com/file/d/1krCaODYcurLnJx0bWtPu-TceLfcCQerI/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1vvdJ7M2Mr0WdyggB6Q2RkkM9LfJr-SDn/view?usp=sharing
15.09.2021 Бесіда з санітарії та гігієни "Профілактика кишкових отруєнь".
Тема уроку: Профілактика харчових
отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях.
Мета: систематизувати знання про бактеріального і небактеріального походження, профілактику харчових отруєнь, ознайомити з правилами надання першої допомого при харчових отруєннях та кишкових інфекціях.
1) Симптоми отруєння грибами: зазвичай отруєння має фазний перебіг:
1) безсимптомний період - може тривати 8-16 год після вживання їжі.
2) період гострого гастроентериту – може тривати кілька
годин і є результатом дій фалотоксинів; виникають
дуже сильні спастичні болі в животі, нудота, блювота і пронос, що призводять до зневоднення та загрозливих для життя електролітних
порушень, відбувається відтік крові від кінцівок
(холодні руки та ноги), з’являються галюцинації та марення.
3)
латентний період – 2-3 доба (зустрічається в декількох відсотків
пацієнтів), тимчасове покращення самопочуття;
4)
період системних розладів (печінкова недостатність, гостра ниркова
недостатність) – 3-5 доба після вживання їжі.
2. Симптоми
Перші симптоми
захворювання начастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої
їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години)
або значно підзіше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший
інкубаційний період.
Симптоми
·
порушення близького зору: ви не можете читати текст,
але добре бачите предмети,
·
сильно виражена сухість у роті,
·
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або
пропадає)
·
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
·
запаморочення,
·
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота,
блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття
живота, закреп),
·
ураження м’язів шиї та кінцівок,
·
напередодні хворий вживав рибні консерви.
3. Симптоми дизентирії
·
Різке підвищення температури до 39 °C.
·
Загальна слабкість організму, втрата апетиту.
·
Озноб.
·
Приступоподібний біль в нижній частині живота.
·
Нудота, сильна блювота.
·
Розлад стільця.
·
Блідість шкіри.
· Зниження артеріального тиску.
4) Симптоми сальмонельозу
·
блювота,
·
біль у животі,
·
діарею (іноді з кров'ю),
·
лихоманка,
·
головний біль,
·
слабкість,
·
напередодні хворий вживав майонез, зроблений зі свіжих
качаних яєць.
Симптоми отруєння блекотою
- Утруднене ковтання;
- Сухість в ротовій порожнині і глотці;
- Захриплість;
- Невиразна мова;
- Порушення зору, розширення зіниць;
- світлобоязнь;
- Порушення просторової орієнтації;
- Почервоніння шкірних покрив, надмірна їх сухість;
- Інтенсивна і тривка головний біль;
- Тахікардія.
- Загальна і рухове збудження, в досить сильному
ступені;
- судоми;
- Повна втрата просторової орієнтації;
- Синьова слизових оболонок;
- Маячня;
- Галюцинації.
«Перша домедична допомога»
1.
Як надати
першу домедичну допомогу при отруєнні блекотою?
Найперша допомога при інтоксикації людини блекотою –
це виклик швидкої медичної допомоги та промивання шлунка і кишечника, з метою
звільнення їх від токсичних речовин і запобігання подальшого їх всмоктування в
кров.
Оскільки природною блювоти при такому отруєнні не буває, викликати її
штучно не вийде. Тільки за допомогою зонда можна промити шлунок. Верхню частину
зонда змащують маслом (оскільки у хворого настає характерна для цього стану
сухість глотки і ротової порожнини), і проводять промивання активованим
вугіллям (2 столових ложки вугілля розводять в 0,5 л чистої води) або натрій гідрокарбонатом.
У разі неможливості провести промивання потрібно змусити пацієнта випити
розчин активованого вугілля.
2. Як
надати першу допомогу при отруєнні грибами?
Найголовніше - терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість,
промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза
активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги
дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води
або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести
токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь,
будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити
всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся
самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути
смертельно небезпечно.
Залишки грибів або грибних страв треба
обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити
причину отруєння та призначити правильне лікування.
3.
Як
надати першу допомогу при ботулізмі
1. У першу чергу
викличте швидку допомогу! Почніть боротися з отруєнням ще до лікарського
приїзду! Чим раніше це буде зроблено, тим більше шансів у потерпілого
залишитися в живих.
2. Промити
хворому шлунок 2% розчином соди. Засіб продукує лужне середовище в шлунку, що
надає згубний вплив на ботулотоксин. Деяку частину
блювотних мас і їжі, яку вживав пацієнт, зберіть, вони потім знадобитися для
уточнення діагнозу.
Потім хворий повинен
випити багато води (але не більше 1,5-2 літрів за один раз!) Долаючи блювотний
рефлекс. Мета – розправлення складок шлунка, в яких можуть бути
залишки їжі. Такі дії повторюються до появи чистих промивних вод.
Поставити очисну клізму. Для розчину розвести 10
чайних ложок соди в 1 літрі води. Виконувати процедуру необхідно, поклавши
пацієнта на лівий бік і змастивши кінчик груші вазеліном.
Прийняти ентеросорбент: активоване вугілля (1 таблетка
на 10 кг ваги); білий вугілля (3 таблетки тричі на день); Полісорб (3 столові
ложки на півсклянки води); Ентеросгель (2-3 ст. л.).
Поставити крапельницю (якщо є можливість запросити
додому медсестру). Для розчинів використовувати засоби для дезінтоксикації
організму: лактосоль, Гемодез 400 мл, трисоль.
Важливо знати, у
випадку коли хворий знаходиться без свідомості ні в якому разі не
можна промивати шлунок. Просто покладіть його горизонтально на бік, голова не
повинна лежати на подушці.
3. Якщо стан погіршився, з’явився параліч дихальної мускулатури, порушення
серцевої діяльності, а бригада швидкої допомоги ще не під’їхала, то почніть
проводити штучну вентиляцію легенів і непрямий масаж серця.
Отруєння
ботулотоксином часто призводить до смерті потерпілого. Від того, як швидко він
отримає першу допомогу в домашніх умовах і буде госпіталізований, залежить
результат захворювання.
Щодо купівлі, зберігання продуктів харчування з метою попередження кишкових інфекцій та отруєння:
1.
Не купувати продукти з простроченим терміном
реалізації.
2.
Не споживати продукти:
-
ураженні гниллю
чи пліснявою;
-
з неприємним запахом і нетоварним виглядом;
-
з пошкодженою упаковкою;
-
купленими на стихійних ринках;
-
ті, що неправильно зберігалися чи оброблялися;
-
вирощені на забруднених територіях;
-
невідомого походження або незнайомі;
-
ті, що містять алкоголь.
3.
Ретельно мити овочі та фрукти перед вживанням.
4.
Від’єднання сирого від готового.
5.
Якісне прожарювання та проварювання продуктів.
6.
Дотримання правил особистої гігієни тощо.
Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.